Terug
Gepubliceerd op 25/04/2023

2023_TP_00003 - Toegevoegd punt van raadslid Niels Vandeweyer: Hemelwaterplan voor de Tongerse kerken en kapellen

gemeenteraad
ma 24/04/2023 - 20:30 De Piepel
Afgevoerd

Samenstelling

Aanwezig

Steve Hoste, Voorzitter; Krijn Henrotte, schepen; Patrick Dewael, Burgemeester; An Christiaens, Schepen; Johnny Vrancken, Schepen; Patrick Jans, Schepen; Gerard Stassen, Schepen; Evelyne Stassen, schepen; Guy Schiepers, raadslid; Jos Schouterden, raadslid; Hugo Biets, Raadslid; Francis Bellefontaine, Raadslid; Eddy Manet, Raadslid; Andrée Fossé, Raadslid; Geert Landmeters, Raadslid; Jeannine Vanvinckenroye, schepen; Patrick Leenders, Raadslid; Bart Princen, Raadslid; Greta Vermeulen, Raadslid; Ruben Stassen, Raadslid; Carly Vanschoonwinkel, Raadslid; Kelly Roosen, Raadslid; Indra Servaes, Raadslid; Guido Vossen, Raadslid; Eugène Van Den Rul, Raadslid; Lucienne Castermans, Raadslid; Jean Marie Pirlet, Raadslid; Niels Vandeweyer, Raadslid; Mara Vanheusden, raadslid; Luc Houbrechts, algemeen directeur

Afwezig

Sam Marx, Raadslid

Verontschuldigd

Yves Knaepen, Raadslid

Secretaris

Luc Houbrechts, algemeen directeur

Voorzitter

Steve Hoste, Voorzitter
2023_TP_00003 - Toegevoegd punt van raadslid Niels Vandeweyer: Hemelwaterplan voor de Tongerse kerken en kapellen 2023_TP_00003 - Toegevoegd punt van raadslid Niels Vandeweyer: Hemelwaterplan voor de Tongerse kerken en kapellen

Motivering

Indiener(s)

Niels Vandeweyer

Gericht aan

Patrick Jans

Tijdstip van indienen

ma 17/04/2023 - 11:10

Toelichting

De eerste resultaten uit het LEKP-rapport tonen aan dat het niet eenvoudig is om als lokaal bestuur een klimaatsbeleid om te zetten in de praktijk. Tongeren zette voornamelijk in op vergroening (werf 1) en laadpunten (werf 3).

Dit voorstel gaat over de droogteproblematiek (werf 4).

Het LEPK bevat twee concrete doelstellingen:

In Tongeren staan er 24 kerken en 4 kapellen. Dat patrimonium kan een ideale proeftuin zijn om met die twee doelstellingen concreet aan de slag te gaan:

  • Alle kerken hebben immers grote daken en kunnen veel regenwater opvangen.
  • Rondom alle kerken liggen er meestal verharde pleinen en parkings.

Het hemelwater kan verzameld worden in een regenwaterput met het oog op hergebruik voor bv. het omliggend groen en de begraafplaatsen te onderhouden. het overtollige hemelwater kan opgevangen worden in een infiltratievoorziening zoals een wadi, waardoor het niet verloren gaat in de riolering, maar de tijd krijgt te infiltreren en het grondwaterpeil op te krikken.

Bijkomend voordeel is dat de toestand van de daken goed wordt opgevolgd met minder kans op lekken en waterschade. Daarnaast kan hiermee een aanzienlijke hoeveelheid water worden uitgespaard voor het onderhoud van de kerkomgevingen.

De bedoeling is om eerst rudimentair te zien wat mogelijk is. De Vlaamse overheid heeft hiervoor een tool ontwikkeld – www.groenblauwpeil.be – die in de eerste plaats bedoeld is voor eigenaars die hun perceel klimaatbestendiger willen maken.

Met de tool kunnen eigenaars nagaan hoe een bestaand perceel scoort op:

  • ‘blauwe’ aspecten zoals opvang, gebruik en infiltratie van regenwater; en
  • ‘groene’ aspecten zoals biodiversiteit, CO2-opslag, luchtkwaliteit en verkoeling.

Daarvoor moet de oppervlakte van de daken, tuin, terrassen en waterpartijen gekend zijn. Er volgt een score van A tot F en concrete tips hoe te verbeteren door bv. een regenwaterput te installeren, meer bomen aan te planten of te ontharden.  

Het is een eerste eenvoudige stap om zicht te krijgen op de kerken en hun omgeving. Aangezien de kerkfabrieken ook openbare besturen zijn, kunnen zij samen met de stad een voorbeeldrol opnemen.

Met dit patrimonium heeft de stad een concreet en waardevol doel voor ogen om in te zetten op de vergroening en de droogteproblematiek (werf 1 en 4 LEKP). Maatregelen kunnen opgenomen worden in het hemelwater- en droogteplan.

Besluit:

De gemeenteraad verzoekt het college van burgemeester en schepenen om in het kader van de droogteproblematiek (werf 4 LEKP) een eerste check uit te voeren op de kerken en kapellen via de tool het groenblauwpeil en de resultaten op de gemeenteraad te presenteren. Op basis daarvan kan vervolgens een plan worden uitgewerkt dat ter goedkeuring aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.