De notulen van de gemeenteraad dd. 29.01.2024 zijn een getrouwe weergave van het verloop van de vergadering en de ter zitting genomen besluiten.
Elk raadslid heeft het recht tijdens de vergadering opmerkingen te maken over de redactie van de notulen van de vorige vergadering. Als die opmerkingen door de raad worden aangenomen, worden de notulen in die zin aangepast. Als er geen opmerkingen worden gemaakt, worden de notulen als goedgekeurd beschouwd.
Decreet lokaal bestuur, artikel 278 §1
De gemeenteraad keurt de notulen van de gemeenteraad van 29 Januari 2024 goed.
Op 23/08/2019 besliste het CBS tot plaatsing van een overheidsopdracht tot opmaak van RUP Zonevreemde Knelpunten II. Op 27/03/2020 werd de opdracht gegund aan de NV Antea Belgium.
Het RUP 'Zonevreemde Knelpunten II' wordt opgemaakt om een aantal ruimtelijke en planologische knelpunten op te lossen die in de weg staan van het verantwoord voortbestaan en de beperkte uitbreidingsmogelijkheden van de betreffende economische of recreatieve activiteiten. Met het RUP wil de stad Tongeren zowel rechtszekerheid bieden aan de betreffende functies, een economische of recreatieve ontwikkeling faciliteren als een verhoging van de ruimtelijke kwaliteit en betere inpassing van de terreinen nastreven.
Op 09/07/2021 keurde het CBS de start- en procesnota van het RUP Zonevreemde Knelpunten II goed. In deze startnota waren volgende deelgebieden opgenomen: 1 'Paardenhouderij Overrepenstraat', 2 'Thermen Sané', 3 'Voetbal ’s Herenelderen', 4 'Restaurant La Finesse', 5 ''t Amerikaantje'.
Over deze startnota werd een publieke raadpleging en een adviesronde gehouden van 19/07/2021 tot en met 16/09/2021.
In zitting van het CBS van 11/03/2022 werd besloten om 2 deelplannen toe te voegen aan het RUP Zonevreemde Knelpunten II, nl. deelgebied 6 'Autobanden JOH' en deelgebied 7 'agrarisch gebied groeve Francart' en om de procedure van het RUP gedeeltelijk te hernemen vanaf de startnotafase.
Op 24/06/2022 keurde het CBS de (tweede) startnota en procesnota goed. Over deze startnota werd een publieke raadpleging en een adviesronde gehouden van 18/07/2022 tot en met 16/09/2022. Het participatiemoment voor de bevolking werd gehouden op 06/09/2022. De startnota werd besproken en geadviseerd op de GECORO van 08/09/2022.
Op 26/05/2023 ging het CBS akkoord met het voorontwerp RUP Zonevreemde Knelpunten II. De GECORO besprak en adviseerde het voorontwerp op 22/06/2023. De plenaire vergadering over het voorontwerp met de decretaal vereiste adviesinstanties werd gehouden op 29/06/2023. De Gecoro, het Departement Omgeving, de deputatie en de afdeling Water van de provincie Limburg, Sport Vlaanderen, het Departement Landbouw en Visserij, het Agentschap Wegen en Verkeer brachten een schriftelijk of mondeling advies uit op het voorontwerp. De adviezen werden meegenomen bij de opmaak van het ontwerp RUP en hebben geleid tot aanpassingen aan het dossier.
Naar aanleiding van de adviezen tijdens de plenaire fase werd er beslist om de deelplannen ‘Paardenhouderij Overrepenstraat’, ‘Thermen Sané’ en ‘’t Amerikaantje’ te schrappen. Hierdoor bevat het ontwerp-RUP nog 4 deelplannen, nl.:
1. Voetbal ’s Herenelderen
2. Restaurant La Finesse
3. Autobanden JOH
4. agrarisch gebied Groeve Francart
Het ontwerp RUP werd uitgewerkt door het studiebureau Antea in nauw overleg met de Dienst Omgeving.
Het ontwerp RUP bestaat uit:
Door de bestemmingswijzigingen in het RUP Zonevreemde Knelpunten II ontstaat er voor een beperkt aantal percelen planbaten of planschade.
Het RUP is geen rechtstreekse uitvoering van de bindende bepalingen van het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) Tongeren, maar past wel binnen de visie en het afwegingskader voor zonevreemde bedrijven van het GRS.
Het ontwerp RUP is opgemaakt conform de regelgeving van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het ontwerp RUP is opgemaakt door Pieter-Jan Gommé als verantwoordelijk ruimtelijk planner, opgenomen in het openbaar register van personen die met het opmaken van ruimtelijke uitvoeringsplannen kunnen worden belast.
Op basis van de documenten van het ontwerp-RUP, heeft Team Omgevingseffecten Milieurapportage (van het Departement Omgeving) op 15/01/2024 bepaalt dat er geen plan-MER opgesteld moet worden voor het voorliggende RUP (dossiernummer SCRI22095).
Op basis van een RVR-toets (Ruimtelijke Veiligheidsrapportage) op 28/10/2022 kan geconcludeerd worden dat het RUP voor het aspect 'externe mensveiligheid' geen probleem vormt en er geen ruimtelijk veiligheidsrapport moet worden opgemaakt (kenmerk RVR-AV-1753).
In het kader van het onderzoek naar de aanzienlijkheid van milieueffecten, opgenomen in de toelichtingsnota van het ontwerp RUP, wordt geconcludeerd dat er vanuit de discipline 'water' geen aanzienlijke effecten te verwachten door uitvoering van het plan, er van uitgaande dat de geldende regelgeving in acht wordt genomen (gewestelijke hemelwaterverordening,…).
Volgens art. 2.2.21. §1 van de VCRO stelt de gemeenteraad het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voorlopig vast.
Na voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, zal het ontwerp RUP via het DSI-portaal ter beschikking gesteld worden aan de adviesinstanties.
Na voorlopige vaststelling door de gemeenteraad, zal het ontwerp RUP door het CBS onderworpen worden aan een openbaar onderzoek van 60 dagen.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), artikels 2.2.1 t.e.m. 2.2.6 en artikels 2.2.18 t.e.m. 2.2.25, inzonderheid art. 2.2.21.
Besluit van de Vlaamse Regering van 17/02/2017 betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordelingen.
De gemeenteraad stelt het ontwerp Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Zonevreemde Knelpunten II' voorlopig vast.
Het ontwerp Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Zonevreemde Knelpunten II' bestaat uit 4 grafische (deel)plannen, stedenbouwkundige voorschriften, een toelichtingsnota met inbegrip van de m.e.r.-screening, 4 (deel)plannen m.b.t. de bestaande juridische toestand, 4 grafische registers van plancompensaties en een procesnota.
Het ontwerp Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Zonevreemde Knelpunten II' wordt na de voorlopige vaststelling onderworpen aan een openbaar onderzoek.
Momenteel is er geen aansluiting tussen de Grenspaalweg en Heersterveldweg ter hoogte van de loskades van de onderneming WEERTS LOGISTIC PARK II NV (Tongeren-Oost). Het deel Grenspaalweg (destijds Oude Steenstraat / buurtweg nr. 1) in kwestie is destijds bij de ontwikkeling van het bedrijventerrein afgeschaft en onttrokken aan het openbaar domein d.m.v. een beslissing van de deputatie op 31/01/2002.
Gezien de Grenspaalweg en Heersterveldweg niet meer met elkaar verbonden zijn, wordt (zoals geweten) over de naastliggende akker gereden (door landbouwvoertuigen, mountainbikers,...). Hierdoor wordt een gedeelte van dit veld ingenomen waardoor de bewerker/eigenaar van dit perceel nadeel ondervindt, zijnde verlies van oppervlakte om gewassen te telen.
Het voorliggende beslissingsvoorstel beoogt om terug een verbinding te realiseren tussen de Grenspaalweg en Heersterveldweg middels het verkrijgen door de stad van een eeuwigdurende erfdienstbaarheid in de vorm van een recht van (publieke) doorgang over een gedeelte van het perceel 225/2, verleend door de eigenaar van het desbetreffende perceel, zijnde WEERTS LOGISTIC PARK II NV. Deze erfdienstbaarheid wordt aangeduid in het geel als 'RVD' op het plan opgesteld door landmeter-expert ing. Peter Gijsen van Geotec op 14 januari 2022, gehecht als bijlage aan het ontwerp van overeenkomst recht van doorgang (zie bijlage). De erfdienstbaarheid wordt gevestigd om niet en is uitsluitend bestemd voor de doorgang van voetgangers, fietsers en landbouwvoertuigen tussen de Grenspaalweg en de Heersterveldweg.
Dit voorstel van beslissing betreft bijgevolg eveneens de creatie van een nieuw stuk gemeenteweg, overeenstemmend met de grootte van de te verlenen erfdienstbaarheid. Het betreft een gedeelte van het voornoemde perceel 225/2 met een grootte van 2 aren en 25 centiaren, zoals aangeduid als 'lot 1' op het ontwerprooilijnplan van 11 oktober 2023 opgemaakt door Geotec.
Relevant is het gegeven dat het Gemeentewegendecreet (cfr. artikel 15) toelaat dit te realiseren d.m.v. een overeenkomst met de eigenaar van de grond waarop de nieuwe gemeenteweg gelegen is. Het is bijgevolg uitdrukkelijk niet de bedoeling om deze grondstrook te verwerven d.m.v. onteigening.
I.f.v. de tegenstelbaarheid aan derden zal de erfdienstbaarheid van doorgang nog in een authentieke akte door een notaris worden verleden, en vervolgens worden overgeschreven door het Kantoor Rechtszekerheid (hypotheekkantoor). Hierdoor kan de stad zich in de toekomst in geen geval beroepen op de verkrijgende verjaring (cfr. artikel 13 Gemeentewegendecreet), en kan thans abstractie worden gemaakt van de principiële beperking van de looptijd van de overeenkomst zoals vermeld in artikel 15 Gemeentewegendecreet.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen.
Akkoord
Akkoord met voorstel van beslissing.
In het meerjarenplan Tongeren 2020-2025 vierde aanpassing werd er voor het jaar 2024 via jaarbudgetrekening 0050-01/6103000 - actie 120 een krediet voorzien van € 550.000,00.
Rudi Diels
financieel directeur
De aanleg van een nieuw stuk gemeenteweg ter hoogte Tongeren-Oost - hoek Heersterveldweg en Grenspaalweg overeenkomstig het bijgevoegde ontwerprooilijnplan van 11 oktober 2023, betreffende een perceel met een oppervlakte van 2 aren en 25 centiaren zoals aangeduid als lot 1 op voormeld plan, wordt goedgekeurd en het ontwerprooilijnplan wordt voorlopig vastgesteld.
De gemeenteraad keurt de bijgevoegde ontwerpovereenkomst tot vestiging van een recht van doorgang op het in artikel 1 bepaalde perceel goed.
De bevoegdheid tot ondertekening van akten, die het gevolg zijn van een door de gemeenteraad definitief goedgekeurde vestiging, wijziging of opheffing van zakelijke rechten op een onroerend goed, werd bij besluit van de voorzitter van de gemeenteraad van 22 mei 2023 gedelegeerd aan de burgemeester.
Met het oog op een efficiënte en resultaatgerichte interne organisatie kan de burgemeester de in dit besluit vermelde bevoegdheden verder subdelegeren overeenkomstig de bepalingen van artikel 280 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur.
Agentschap Wegen & Verkeer vernieuwt momenteel de N79 Maastrichtersteenweg vanaf de spoorwegbrug aan de Jaminéstraat tot aan de zone aansluiting Noordoostelijke Omleidingsweg fase 2. In het kader van deze herinrichting zal de bebouwde kom verplaatst worden van Hazelereik 26 en N79 Maasrichtersteenweg 118 (kruispunt Sint-Antoniusstraat) naar N79 Maastrichtersteenweg 184 (tot voorbij het kruispunt Hazelereik). Om de snelheidsovergang van 70 naar 50 km/u en omgekeerd te faciliteren wordt er op dat kruispunt een poort (middeneiland) met fiets- en voetgangersoversteek en toegankelijke bushaltes aangebracht. Vanuit Tongeren komt een afslagstrook naar Hazelereik.
De bebouwde kommen op grondgebied Tongeren worden dan als volgt afgebakend:
Bebouwde kom Diets-Heur
Bebouwde kom Vreren – Nerem – Sluizen – Mal
Bebouwde kom Rutten
Bebouwde kom Lauw
Bebouwde kom Koninksem
Bebouwde kom Widooie
Bebouwde kom Piringen
Bebouwde kom Overrepen
Bebouwde kom Neerrepen
Bebouwde kom Riksingen
Bebouwde kom Henis
Bebouwde kom ’s Herenelderen – Ketsingen
Bebouwde kom Berg
Bebouwde kom Tongeren
Deze reglementering wordt aangeduid via verkeersborden F1a en F3a en zal ingaan van zodra de signalisatie geplaatst is.
Elk aanvullend reglement op het wegverkeer dat strijdig is met bovenvermelde schikkingen wordt ingetrokken.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Op Perkestraat (gedeelte van huisnummers 6 t.e.m. 22) is er veel passage van lokaal landbouwverkeer. Het is niet mogelijk het andere gedeelte van Perkestraat (langs huisnummer 30) te gebruiken dat aantakt op De Grunnestraat aangezien de beschikbare breedte ter hoogte van het kruispunt onvoldoende is voor de bochtstraal van landbouwverkeer. Door geparkeerde voertuigen op eerstgenoemde deel van de Perkestraat heeft landbouwverkeer regelmatig een probleem qua doorgang, met soms schade aan andere voertuigen tot gevolg. Bovendien zorgt het parkeren in de onverharde bermen voor diverse beschadigingen aan het openbaar domein.
Om onderhavige problemen op te lossen en de plaatselijke passage van landbouwverkeer maar ook hulpdiensten en huisvuilophaling te vergemakkelijken en veiliger te maken, wordt voorgesteld om een verbod op parkeren en stilstaan te plaatsen vanaf Perkestraat 18 tot aan het kruispunt met de Perkestraat 26. Aan de andere zijde van Perkestraat, richting Rechtstraat, zal een onderbroken asmarkering aangebracht worden vanaf het kruispunt met de Rechtstraat tot en met Perkestraat 14. Deze asmarkering houdt eveneens in dat het langs beide zijden van de weg verboden is voor voertuigen zich te parkeren op de openbare weg.
gunstig advies
Deze reglementering wordt aangeduid via verkeersborden E3 met GXa en een onderbroken asmarkering en zal ingaan van zodra de signalisatie geplaatst is en de markering aangebracht.
Elk aanvullend reglement op het wegverkeer dat strijdig is met bovenvermelde schikkingen wordt ingetrokken.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Op Op het Heysterveld staan regelmatig voertuigen geparkeerd tussen huisnummer 23 en de T-splitsing. Hierdoor dienen voertuigen uit te wijken. Doordat ze de bocht anders dienen te nemen, wordt er over het grasveld gereden met schade als gevolg.
Om bovengenoemd probleem op te lossen, wordt voorgesteld om een verbod op parkeren en stilstaan te plaatsen vanaf Op het Heysterveld 23 tot aan de T-splitsing. Op deze manier worden voertuigen niet langer verplicht over het grasveld te rijden.
gunstig advies
Deze reglementering wordt aangeduid via verkeersborden E3 met GXa en zal ingaan van zodra de signalisatie geplaatst is.
Elk aanvullend reglement op het wegverkeer dat strijdig is met bovenvermelde schikkingen wordt ingetrokken.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
Op de De Schaetzengaarde is het toegelaten voor fietsers en pedelecs zich in beide richtingen te verplaatsen. Aan het begin van de De Schaetzengaarde (zijde Koninksemsteenweg) is het echter een gevaarlijke situatie gezien de geringe ruimte die er is voor zowel voertuigen als fietsers en pedelecs.
Voertuigen die de De Schaetzengaarde binnenrijden via Koninksemsteenweg, dienen uit te wijken voor de geparkeerde voertuigen. Dit brengt hun op dezelfde lijn als fietsers die in tegenrichting aan komen rijden. Gezien de dichte bebouwing is het moeilijk om deze zwakke weggebruikers tijdig op te merken en de breedte van de straat en geparkeerde voertuigen maken het onmogelijk om uit te wijken.
Om dit probleem op te lossen wordt voorgesteld een verbod op parkeren en stilstaan in te stellen vanaf het begin van de De Schaetzengaarde tot aan de inrit van de De Schaetzengaarde 52.
Jaarbudgetrekening: 0290-00/2320000 - IPJ3
Actie: 66
Krediet: € 50.000,00
Beschikbaar krediet: € 19.500,00 (incl. B.T.W.)
Er dient te worden gewerkt met kwartaalafroep.
Rudi Diels
financieel directeur
gunstig advies
Deze reglementering wordt aangeduid via verkeersborden E3 met GXa en GXb en zal ingaan van zodra de signalisatie geplaatst is.
Elk aanvullend reglement op het wegverkeer dat strijdig is met bovenvermelde schikkingen wordt ingetrokken.
Dit aanvullend reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan de afdeling Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid.
In functie van een betere leesbaarheid en een doelgerichte handhaving door de lokale politie wordt voorgesteld om in het gebied dat over Mal, Sluizen, Nerem en Vreren strekt, tussen de N618 Viséweg, Overhaam en N20 Luikersteenweg, te werken met een zonale tonnagebeperking verboden +3,5ton uitgezonderd laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden. De lokale politie kan dan visuele controles uitvoeren (in tegenstelling tot de huidige tonnagebeperking van 5 ton) en bovendien komt de bestaande signalisatie met de uitzondering voor de vage "plaatselijke bediening" te vervallen. Door te opteren voor de uitzondering "laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden" wordt de handhaving sterk vereenvoudigd en bijgevolg ook doeltreffender.
Doorheen de desbetreffende dorpen loopt een route voor uitzonderlijk vervoer, maar daarvoor dient de vervoerder telkens op voorhand een vergunning aan te vragen. In deze vergunning zal de vervoerder dan ontheven worden van de tonnagebeperking. Het besluit richt zich vooral op handhaving van doorgaand vrachtverkeer dat geen herkomst of bestemming heeft in de desbetreffende dorpen; uitzonderlijk vervoer heeft in afwachting van de realisatie van de Zuidoostelijke Omleidingsweg geen alternatief gegeven de huidige hoogtebeperking (4,35m) van de spoorwegbrug aan de N79 Maastrichtersteenweg.
Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;
Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005;
Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Gelet op de omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009;
De Gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement inzake de invoering van een zonale tonnagebeperking +3,5ton uitgezonderd laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden met betrekking tot Mal, Sluizen, Nerem en Vreren goed.
In functie van een betere leesbaarheid en een doelgerichte handhaving door de lokale politie wordt voorgesteld om in het gebied dat over Koninksem strekt, tussen de N69 Romeinse Kassei, N614 Ruttermolenstraat en R72 Wallen, te werken met een zonale tonnagebeperking verboden +3,5ton uitgezonderd laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden. De lokale politie kan dan visuele controles uitvoeren (in tegenstelling tot de huidige tonnagebeperking van 5 ton) en bovendien komt de bestaande signalisatie met de uitzondering voor de vage "plaatselijke bediening" te vervallen. Door te opteren voor de uitzondering "laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden" wordt de handhaving sterk vereenvoudigd en bijgevolg ook doeltreffender.
Bovenstaande aanpassing kadert ook binnen de in 2024 geplande herinrichting van de N614a Koninksemsteenweg en -straat.
Gelet op de nieuwe gemeentewet van 24 juni 1988;
Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005;
Gelet op de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij koninklijk besluit van 16 maart 1968;
Gelet op het decreet van 16 mei 2008 betreffende aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Gelet op het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg;
Gelet op het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald;
Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
Gelet op de omzendbrief MOB/2009/01 van 3 april 2009;
De Gemeenteraad keurt het aanvullend verkeersreglement inzake de invoering van een zonale tonnagebeperking +3,5ton uitgezonderd laden en lossen, dienstvoertuigen en aangelanden met betrekking tot Koninksem goed.
De nieuwe verkaveling tussen Geebroek en Groenstraat (insteek vanuit Geebroek - zie plan als bijlage) is gelegen op de plek waar historisch het gehucht Broek lag. In het verkavelingsvoorstel is voorzien dat deze wijk nog kan uitgebreid worden, vandaar dat er gevraagd werd om twee straatnamen te voorzien. Het voorstel is om de insteek vanaf Geebroek (aangeduid in roze op het plan als bijlage) te vernoemen naar de plek Broek dat zich historisch in deze zone bevond. Aangezien er reeds in Borgloon een Broekstraat is, wordt voorgesteld te verwijzen naar de historische naam 'Gansen Betenbroek' (afgeleid van Bethobroek - het broek of de verzamelplaats van vee), teruggebracht tot de etymologische basisvorm BETENBROEK.
Het voorstel is om de straat die zal aansluiten richting het oosten (aangeduid in oranje op het plan als bijlage) te vernoemen naar de Poetelsborn of Petersborn die zich historisch op deze plek bevondt. Hiermee wordt ook de link gelegd met de natte zone en het bronnengebied met de aanwezigheid van de Ijzerbron, Heiligenbron, Lollartsborn en Petersborn (Poetelsborn). Het voorstel voor deze straatnaam is PETERSBORN. Beide namen gaan terug tot de oudste bronvermeldingen die over Tongeren bestaan (begin veertiende eeuw).
De straatnaam van de insteekweg (vanaf Geebroek) van de nieuwe verkaveling tussen Geebroek en Groenstraat wordt goedgekeurd als BETENBROEK.
De straatnaam van de weg richting het oosten aansluitend op de insteekweg wordt goedgekeurd als PETERSBORN.
Bij enkele meetresultaten tijdens de plasticverwerking van Shamrock Technologies werd PFAS vastgesteld.
Deze activiteiten werden ondertussen naar de VS verplaatst.
In samenspraak met de omgevingsinspectie heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir het bedrijf onder verhoogd toezicht geplaatst.
Is er een gezondheidsrisico voor de omwonenden en de werknemers van het bedrijf?
Sinds wanneer is de stad Tongeren hiervan op de hoogte?
En gaat de men indien nodig gepaste actie ondernemen?