Binnen het aanbod Huis van het Kind is maatwerk erg belangrijk. Om dit maatwerk te kunnen bieden wordt er met verschillende organisaties vanuit het netwerk samengewerkt. Bijkomende dienstverlening integrale gezinszorg wordt toegekend indien binnen het gezin sprake is van meervoudige kwetsbaarheid, onvoldoende aansluiting bij de samenleving op het vlak van meerdere levensdomeinen, verminderde zelfredzaamheid en aanwezigheid van veranderingspotentieel. In 2022 werden er voor 22 dossiers integrale gezinszorg aangevraagd.
Huidige werking: Voor organisaties die een specifiek aanbod bieden wordt gewerkt via samenwerkingsovereenkomsten (bv CKG Molenberg). Voor aanbod dat door meerdere diensten aangeboden wordt, wordt de aanvraag ter goedkeuring voorgelegd aan het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst en dit voor de duur van 6 maanden, verlengbaar in uitzonderlijke situaties.
Toekomstige werking: voor organisaties die een specifiek aanbod bieden blijven we werken via samenwerkingsovereenkomsten. Voor aanbod dat door meerdere diensten aangeboden wordt zal het VB een beslissing nemen dmv goedkeuring bestelbonnen binnen het beschikbaar budget. In het kader van de visie 1 gezin - 1 plan vraagt de betrokken hulpverlener (maatschappelijk assistent sociale dienst OCMW/gezinsondersteuner HVK) de integrale gezinszorg aan, het Huis van het Kind zal de bestelbonnen hiervoor opmaken. Reglement in bijlage, hierdoor vervalt het reglement goedgekeurd op het BCSD dd. 20.05.2015.
In 2018 werd in Tongeren het netwerk vrijetijdsparticipatie opgericht, en dit onder de regie van het lokaal bestuur, dienst HVK. Het participatiedecreet omschrijft de opdracht van dit netwerk als ‘het wegwerken van participatiedrempels van mensen in armoede op het vlak van cultuur, jeugdwerk en sport’.
Het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie Tongeren bestaat uit lokale vrijetijdspartners.
Dit netwerk geeft uitvoering aan het participatiedecreet dat voorziet dat het Vlaams budget voor tussenkomsten voor zelfgekozen activiteiten rechtstreeks in het beheer van het lokale bestuur komt. Het schepencollege keurde in haar zitting dd. 23.11.2018 de afsprakennota en de aanvraag voor het trekkingsrecht goed. Er werd een vrijetijdswinkel opgericht om dit plan uit te voeren. Het hoofdbedrag van deze subsidie wordt aangewend voor de terugbetaling van 80% voor lidgelden voor minderjarigen voor Tongerse sport-, jeugdverenigingen en de kunstacademie Pentagoon. Met deze terugbetaling wordt een financiële drempel weggewerkt. Daarnaast werkt de vrijetijdswinkel ook andere drempels weg (vervoersproblemen, zorgen voor warme toeleiding,...)
Om het Vlaams trekkingsrecht voor de periode 2020-2025 verder te continueren (jaarlijks 7.772 Euro, 200 % cofinanciering) keurde het college van burgemeester en schepenen in haar zitting dd 20.09.2019 de afsprakennota goed.
Huidige werking: de tussenkomst in lidgelden voor kinderen en jongeren wordt op dit moment vorm gegeven vanuit het gemeentelijk reglement, dat gedragen wordt door alle vrijetijdspartners. Kinderen en gezinnen die aan de Vlaamse voorwaarden rond vrijetijdsparticipatie (leefloners, recht op verhoogde tegemoetkoming, budgetbeheer of schuldbemiddeling, tewerkstelling in een sociale of beschutte werkplaats) voldoen ontvangen een tussenkomst in lidgeld van 80 % met een maximum van 150 Euro per kind per jaar. Dit bedrag wordt op rekening van de ouders gestort na voorlegging van bewijs van betaling, na goedkeuring van het BCSD. In een beperkt aantal gevallen wordt dit bedrag rechtstreeks aan de sportclub gestort (prefinanciering).
Toekomstige werking: de terugbetaling van het lidgeld (80% van het lidgeld met een maximum van 150 Euro per kind per jaar) wordt rechtstreeks aan de sportclub, jeugdvereniging of kunstacademie Pentagoon gestort en dit op basis van een gemeentelijk reglement. We stemmen hiermee deze nieuwe werking af op hoe het merendeel van deze netwerken te werk gaan. Gezinnen die aan de voorwaarden voldoen (zie hierboven) kunnen in de vrijetijdswinkel een attest bekomen dat zij aan hun sportclub dienen te overhandigen. Sportclubs kunnen op basis van dit attest 80 % van het lidgeld (met een maximum van 150 Euro per jaar) terugvorderen bij het OCMW. Deze facturatie kan enkel gebeuren nadat gezinnen de overige 20 % van het lidgeld aan de sportclub betaald hebben. We verwachten hier een engagement van sportclubs, jeugdverenigingen en de kunstacademie Pentagoon. Reglement in bijlage. Hierdoor vervalt het reglement goedgekeurd op de OCMW-Raad dd.24.10.2018.
Decreet houdende de organisatie van preventieve gezinsondersteuning
Erkenning en gesubsidieerd HVK Zuid-Limburg 2
Het decreet houdende flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport, beter bekend als het Participatiedecreet, in het bijzonder artikel 22, waarbij de Vlaamse Overheid lokale besturen aanmoedigt een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie op te starten.
Het besluit van de Vlaamse Regering dd. 22.06.2018 houdende de vastelling van het Vlaams trekkingsrecht
Het besluit van het schepencollege dd. 23.11.2018 houdende de afsprakennota vrijetijdsparticpatie 2020-2025
De OCMW-Raad verleent goedkeuring aan de aanpassing van het reglement integrale gezinszorg en het reglement toelage vrijetijdsparticipatie kwetsbare kinderen en dit met ingang vanaf 01.02.2024